четвъртък, 14 април 2016 г.

Света Мария Египетска - да обърнеш живота си към по-добро

Източник: http://orthodoxeducation.blogspot.bg/2014/04/st-mary-egypt-turn-life-around.html



Впечатляващата история на покаяние, която ни се разкрива в житието на света Мария Египетска, записано от монах Зосима, често е незабравима за подрастващи и студенти. За малките деца, с които по всяка вероятност работите, помислете дали да не използвате този православен хартиен макет:



1. Оцветете две изображения със св. Мария Египетска: първото от предишния й живот примерно с ярко облекло, младежка кожа, т. н., а второто - след години прекарани в пустинята като аскет. Избрах тези две изображения, защото едното представя смирението, което води към покаяние, а второто - надеждата и по-силната вяра, готовността да срещне Бог при смъртта си.

2. Изрежете изображенията.

3. Залепете изображенията гръб към гръб с клечка от сладолед по средата. (Ако нямате клечка от сладолед просто сгънете на четири и залепете тънко дълго листче хартия, което да изглежда по подобен начин. - бел. прев. М. Д.)

4. Напишете думата "ПОКАЯНИЕ" на клечицата с обяснението "Да обърнеш живота си към добро" на задната страна.

Когато преразказвам житието, моля децата да ми покажат коя страна на хартиения модел гледаме. Тогава буквално ОБРЪЩАМЕ ЖИВОТА Й, със завъртане на клечицата, за да я видим променен Божи човек, една от най-незабравимите светици в нашата църква.

Важните моменти от житието й:


  • Тя напуска дома си на 12-годишна възраст, за да води греховен живот в града, живот, който няма да й донесе щастие, а празнота и отдалечаване от Бога.
  • Когато Бог я възпрепятства да влезе в храма, за да се поклони на светия Кръст Господен, това е ЗОВ ЗА ПРОБУЖДАНЕ, да спре, да види себе си като човек недостоен, и нуждаещ се от изцеление.
  • Тя не отива в пустинята, за да накаже себе си, а ДА НАМЕРИ СЕБЕ СИ, т. е. да намери себе си такава, каквато Бог я е създал: красива в Неговите очи.
  • Тя заминава за пустинята с малко вещи, но носи със себе си едно важно нещо: вярата в Бог, вярата, че Той ще й осигури ежедневната прехрана и покрив над главата в продължение на 47 години.
  • Накрая, четирите чудеса ни покзват, че тя се е преобразила и е угодила на Бога: имала е дар на прозорливост и е знаела името на отец Зосима преди той да й го каже, била издигната над земята по време на молитва, ходила е по вода, за да пресече реката и да вземе свето Причастие и, последно, лъвът бил изпратен от Бог, за да помогне за погребението й.
Автор: Елени Грасос

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...