четвъртък, 13 август 2015 г.

Макет на Успение Богородично

За още материали по Вероучение разгледайте:
http://arhiereiskopz.com/to-childrens/2015-03-15-15-07-14

1. Разпечатайте материалите за макета. Използвайте листа със сградите и надписа „Успение Богородично“ за основа на иконата.
2. Изрежете фигурите на Господ Иисус Христос, света Богородица, дванадесетте апостоли, ангелът Божий и нечестивият евреин, дръзнал да преобърне ковчега на Божията майка.
3. Залепете ги на основата, като използвате прекъснатите линии за ориентир.
4. Оцветете завършената икона.
Тропар на празника:
В рождеството си съхранила девството
и в успението не си оставила света, Богородице,
представила си се пред Живота, Майка станала на Живота
и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.
При успението (блаженото заспиване) на пресвета Богородица се случили много чудеса.
Най-напред светите апостоли, пръснати по всички краища на света, неочаквано и за тях самите, били доведени от ангели на облаци, за да изпратят Божията Майка, Която толкова обичали в последния Й земен път.
Човекът с отрязаната ръка е един нечестив евреин, който дръзнал да докосне ложето с Божията Майка. Той искал да го преобърне. Мигом един ангел му отрязал ръцете, които искали да осквернят света Богородица. Отрязаните части залепнали за ковчега. Евреинът разбрал грешката си и се покаял. По съвет на свети апостол Петър допрял ръцете си до отрязаните места и се помолил с вяра, а света Богородица побързала да го излекува. За лекарите това е невъзможно, но за Бога, по молитвите на Неговата пречиста Майка, няма невъзможни неща.
Много хора казват, че Иисус Христос е нарисуван в ракета на икони като тази. В действителност, това е Неговата благодат, нетварната светлина, с която сияе Божият син. На много икони в тази светлина има изрисувани ангели, които обграждат Господа.
Забелязахте ли детето в ръцете на Господ Иисус Христос? Така е изобразена душата на Неговата пречиста Майка, Която Той е дошъл да приеме и отнесе на небето. Може би мислите, че като при всички хора тялото Й е останало тук на земята? Не. На третия ден след погребението отвалили камъка от вратата на гроба, за да може свети апостол Тома да си вземе последно благословение и сбогом от света Богородица. Гробът бил празен. Тялото Й  било отнесено в рая. Но света Богородица не си почива там. А къде е научаваме от опита на един благодатен старец. Бог го удостоил да посети рая и, когато старецът-монах потърсил Божията Майка, за да Й се поклони, не Я открил никъде. Казали му, че Тя не си почива в рая, а е долу на земята, простряла двете Си ръце да пази и милва всички хора, но особено тези, които Я обичат и почитат.
По молитвите на Твоята Пречиста Майка, Господи Иисусе Христе, помилуй и спаси нас! Амин.



За да разпечатате файловете, цъкнете върху всяка картинка, за да я видите в голям формат, запазете я на компютъра  си и я разпечатайте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

КОМЕНТАРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ, СЛЕД КАТО БЪДАТ ОДОБРЕНИ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...